Tart'da Open Source Hareketi & Qasmine
resim bulunamadi6-7 ay oldu Tart'a gireli. Arnavutköy'de pek güzel bir ofisimiz vardı, kediler flan negzeldi. Sonra Arnavutköy bize dar geldi, Taksim'e taşındık. 180 derece istanbul manzarası falan :)

Tart, işleyişinde hâla bazı eksikleri olsa da, bir şirkette gördüğüm en güzel PHP ve (kendim yazdım diye demiyorum) JavaScript kodlarının olduğu yer olarak tarihe geçti bile.

Geldiğimden beri de dürtüyorum, "Open source çok güzel bak, boyu da geçmiyor, gelin http://github.com/tart açalım, bu yazdığımız güzel kodları insanlarla da paylaşalım" diye. Velhasıl bir şeyler değişmeye başladı Tart'ta ve bu hareket yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı.
Önce, geçen haftalarda yapılan Özgür Yazılım ve Linux Günleri'nde stand açtık. Uçuk standımız ve güzel t-shirt'lerimizle genç kızların hayallerini süsledik. Ama bu yetmezdi. Çünkü, "özgür yazılıma en güzel destek, özgür yazılımlar ile mümkün"dü ve "öncelikle, 'brand new tart'da yazacağımız JavaScript kodlarını insanlara açalım" fikrinde hem fikir olduk. Henüz oralarda pek kod yok o yüzden açamıyoruz ama bu bizi haklı kılmıyordu.

Derken, Orhan'ın yazdığı Java locking server https://github.com/tart/DirectServer adresinde hayat buldu.

Frontend'ciler olarak bunun altında kalamazdık, bir şeyler yapmalıydık!

'Brand new Tart'da çok güzel şeyler yapma planlarımız var. Valid ve test driven kodlar, mesleki haz vs.

Frontend tarafında da, geliştirmelerimizi Jasmine BDD ile, behaviour driven olarak geliştirme kararı aldık. Ama, bunun continous integration tarafında bir eksiği vardı. Yazdığımız bu spec'leri bir makinenin de yorumlayıp "aha bak burada hata var, sen bu kodu commitleyemezsin hemşerim" demesi gerekiyordu.

Bir gün kadar aradıktan sonra, işimizi tam olarak karşılayacak bir şey bulamadık. Geçen sene aklıma gelen süper bir fikri daha hayata geçirmek için tekrardan Qt'a bakmış, ancak bu fikrin PhoneGap tarafından zaten hayata geçirildiğini görüp vazgeçmiştim. Ancak bu sırada QWebkit ve QScriptEngine'in marifetlerini öğrenmiştim. Bu ikili, kötü güçlerin elinde, jasmine spec'lerini konsolda çalıştırmak için kullanılabilirdi, ve kullanıldı da : https://github.com/tart/qasmine

Qasmine, jasmine spec'lerini konsoldan çalıştırmanızı yarayan bir Qt uygulaması. Detayları github sayfasında bulabilir, bulduğunuz eksikleri GitHub'dan issue açarak bizlere iletebilir, iyi bir çocuk olursanız şirinleri bile görebilirsiniz, diyor ve bu gönderimi de sonlandırıyorum.




15.Nisan.2011 Cuma :: 20:39:17   55910 kere okundu

Konular
Opera {39}
Müzik {70}
Qt {12}
Ben {122}
Debian {26}
Sinema {24}
php/web {44}
Link {58}
KDE {7}

[Konular]


Takvim
<  Aralık 2021  >
PSÇPCCtPz
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Temalar
xmas
yesilozAskerEdition
yellos
yesiloz
uira
yesilozHtml5
darksight
greeny
opera
default
dx

Es Dost
Altan
Tuğrul
Selçuk
Timu
Mehmet
Ünal
Gökhan
Koray Taylan
Yaşar
Özgür
Orhan
Kemali
Ahmet
Emrah
Kıvanç
BilgiFrekans
Bünyamin
Bedava Site

Gez Gör Arpacık
Opera Türkiye
Uira
Ma"Cess"teleri


Projeler
Beedon
sozluQ
qPod
SourPHP
Ekşigator
Ekşigator-qt
Soccer Madness